In het jaar van ons 50-jarige jubileum kon een klassieke fietstocht natuurlijk niet ontbreken. Reeds in het najaar van 2023 wat Flash leden gepolst of er interesse zou zijn. Er was voldoende animo hiervoor dus we konden hierop ideeën bedenken. Pieter Nuiten en  Helmut Grams hebben over en weer allerlei suggesties over de tocht uitgewisseld en enkele keren overleg gehad. Uiteindelijk had Pieter een mooi rondje in de regio uitgedacht en hiervan zowel een linksom alsook een rechtsom variant gemaakt, althans met hulp van zijn fietsnavigatiesoftware.  Het idee was geboren om diverse tafeltennisclubs in de buurt te passeren.

Een lange fietstocht voor racefietsers zat er niet in, enerzijds door gebrek aan deelnemers maar ook gezien kosten en de uitdagingen om dan twee separate tochten te organiseren die uiteindelijk weer samenkomen bij het eindpunt. Uiteindelijk besloten slechts één fietstocht voor recreanten te organiseren. Een paar weken vooraf spraken we als organisatie af bij Flash om de voorgestelde route samen te rijden en nadenken over eventuele vragen voor de deelnemers. Pieter, Mylène en Helmut genoten van het prachtige parcours veelal langs onbekend gebied, net even buiten de bekende wegen die je normaal pakt. Na 2 en een half uur waren we weer terug bij Flash, met circa 46km extra op onze tellers. Prima route dus, hiermee gaan we verder aan de voorbereidingen. Ute maakte net als voor alle overige Flash activiteiten weer een mooie poster met de uitnodiging, inclusief inschrijfformulier.

De datum was al lang tevoren bepaald op zaterdag 15 juni. Helaas merkten dat nadat we onze mooie poster en inschrijflijst hebben gepubliceerd de verwachte aanmeldingen flink achter te blijven. We hebben nog diverse kandidaten extra gecontacteerd en uiteindelijk stonden er inclusief de organisatie 9 personen op de lijst. Omdat we bij de voorbereidingstocht genoten hadden van de route hebben we de fietstocht toch door laten gaan, hoewel vooraf voor ons 20 aanmeldingen het minimum was. Zoals we inmiddels weten hebben we een heel nat voorjaar gehad en was het hopen dat ons die weergoden op die dag goed gezind waren. Gelukkig was dat het geval. Mooi op tijd verscheen (bijna) iedereen bij de speelzaal.  Brigitte en Jos hadden speciaal voor de fietstocht hun vakantie aan de kust aangepast om mee te kunnen doen. Rechtstreeks vanuit Nieuwpoort arriveerden  zij als eerste bij de zaal en ontkoppelden hun fietsen van de drager. Terwijl binnen Natasja aan het schoonmaken was, zorgden de deelnemers dat alles gereed was voor de fietstocht, nog even wat spullen in de koeling leggen, laatste sanitaire stops. Maar waar bleven Henk en Ebo nu? Henk werd gebeld en was al half onderweg. En daar hoorden we plotseling de motor van een Tesla. Het was Ebo, die aankwam, zijn kofferbak opende, een wiel eruit haalde en vervolgens de rest van een geleende fiets (met dank aan Marijn). Het wiel werd met hulp van de organisatie gemonteerd, het stuur, zadel werden nog even bijgesteld zodat ook Ebo zou kunnen genieten van een comfortabele rit …We waren compleet en daar vertrok de kolonne. We waren nog niet 7 minuten verder en de telefoon van Helmut ging. “Hallo Helmut, hier Ali, waar is iedereen, ik ben bij Flash maar de zaal is dicht en ik zie niemand, we zouden toch om 14:00uur gaan fietsen?” Na wat afstemming besloten we om te wachten bij Peppelrode op Ali. Het duurde en duurde waarop we opnieuw contact legden met Ali. Hij stond verderop met pech. Hierop is Pieter erheen gefietst maar kwam 10 minuten later terug met mededeling dat voor Ali het slechts een korte route zou zijn. Zijn ketting was in achterwiel vastgelopen, en was met geen mogelijkheid meer los te krijgen. Of de oorzaak lag bij een hongerige houtworm die aan zijn geheel houten fiets had zitten knagen is tot op heden onbekend.

We vervolgden de weg langs het TU/e sportcentrum, en passeerden daarbij natuurlijk ESTTV Taveres. Overgestoken bij Karpendonkseplas en dan via Van Gogh fietspad naar Geldrop waar we de achterzijde van de speelzaal van Unicum zagen.  Even later in een bospad bij een bankje en speelgerei gepauzeerd. Pieters schoonvader had heerlijke mini-worstenbroodjes gemaakt. Verder hadden we ook krentenbollen en ieder had ook water of ander drinken bij.

Ebo gaf aan lichtelijke voorkeur te hebben voor een comfortabeler zadel, echter dat had de organisatie niet in haar fietstassen meegenomen. Hij moest het er maar mee doen. Wel opnieuw zadel versteld, wellicht hielp dat zijn ongetrainde derrière te ondersteunen. Daarna door over het smalle bosfietspad naar Mierlo, langs de spoorlijn richting station Brandenvoort richting Stiphout. We merkten dat Henk zenuwachtig probeerde daar als eerste aan te komen, gezien zijn listige plan om medeorganisator Pieter nog even van de weg te drukken bij de afdaling richting rotonde Schootense dreef/Stiphoutsedreef. Op zijn hoede, kon Pieter deze actie succesvol ontwijken. Bij Stiphout was onze 2e grote rustpauze gepland. Mic van Hoof wachtte ons al op als vrijwillige barman van Stiphout.
Pieter had heerlijke kruimelvlaai meegenomen. Iedereen kreeg koffie, thee of iets van fris.

Na de nodige verhalen vulden we onze flessen en vervolgden verder onze tocht. Het ging nu via het prachtige Kasteel Croy verder dat helaas in de steigers stond wegens renovatiewerkzaamheden. Maar wat heerlijk om daar door het Brabantse landschap te fietsen met een groepje. De kronkelweg werd best druk bezocht, en voor sommige automobilisten een uitdaging om onze groep te passeren, zeker indien we al koppeltjes 2 naast elkaar bleven fietsen. Uiteindelijk kwamen we zonder kleerscheuren of incident uit in Aarle-Rixtel en vandaaruit langs het kanaal richting Lieshout en verder door naar Stad van Gerwen. Daar wist Helmut een leuk klein rustplekje te vinden dat hij kende van zijn wandeltochten.

We hadden flink wat wind op de kop, maar dat mocht de pret niet drukken. Gelukkig was het droog en qua fietsweer prima. Verder door naar Nederwetten en via de kasseien van de Soeterbeekseweg terug richting Eindhoven. Na circa 47 km zat de fietstocht er weer op en arriveerden we bij Flash. Vanwege de beperkte groepsgrootte zat er een frietwagen zoals All you can friet voor dit evenement niet in. Maar niet getreurd, we maken en halen zelf wel wat. De frituurpannen werden aangezet voor het bakken van bruin fruit en ondertussen gingen Helmut en Ebo de bestelde frites ophalen, dat verliep vliegensvlug, man wat is een Tesla rap. De lange tafel werd gedekt en onder genot van een biertje en fris genoten we van de frites en snacks.

Nancy kwam ons ook nog even vergezellen met haar schattige hondje. We praatten nog gezellig na over de route en discussieerden hoeveel tafeltennisclubs we nu eigenlijk waren tegengekomen. Weet iemand het misschien, nadat je dit verslag gelezen hebt?

Als organisatie kijken we terug op een leuk event, het aantal deelnemers had wat meer mogen zijn, maar dat mocht zeker de pret niet drukken. We bedanken iedereen die deelnam voor de gezelligheid en de moeite die men heeft genomen om ofwel eerder terug te komen van vakantie of ergens een fiets te lenen omdat je er zelf geen hebt. Wellicht tot een volgende gelegenheid.

Pieter & Helmut